Bewust & duurzaam watergebruik

Kraanwater dat u niet gebruikt, hoeft niet te worden verpompt en gezuiverd - voor en na gebruik. Dit bespaart water, energie en hulpstoffen in de hele waterketen! Met het programma Bewust & Duurzaam Watergebruik stimuleert Dunea innovatie in watergebruik bij iedereen: in huis, in de wijk, in bedrijven en op kantoor.

Dunea is verplicht te leveren wat er wordt gevraagd, maar we kunnen Bewust & duurzaam watergebruik wel stimuleren. Zo verlichten we de sterk toenemende druk op het watersysteem in Nederland en die van Dunea in het bijzonder. En het draagt bij aan diverse duurzaamheidsopgaven. Om dit te bereiken heeft Dunea zichzelf doelen gesteld, later aangescherpt op het kabinetsbesluit ‘Water en bodem sturend’:

  • Klanten helpen om kraanwatergebruik terug te brengen naar 100 liter per dag in 2035. Met de Waterbespaarcheck bieden we inzicht in hun waterverbruik;
  • Grootverbruikers en andere bedrijven helpen om kraanwatergebruik (ook) met 20% terug te brengen, bijvoorbeeld met behulp van onze Waterscan of de Toolbox Waterbesparing;
  • Duneanen adviseren hun contacten over bewust en duurzaam watergebruik..

Bewust & Duurzaam Watergebruik

Bewust en onbewust naar 100 liter drinkwater pp/pd

Natuurlijk hebben we tips voor bewust watergebruik. Want de meeste mensen dragen graag bij aan duurzaamheid en een klein beetje aan hun eigen portemonnee. Maar hoe weet u wanneer u ‘het goed doet’ en heeft u altijd zin om aan besparing te denken? Daarom werken we ook aan oplossingen waarbij water besparen wat automatischer gaat. Zo schuiven we graag aan als woonwijken worden ontworpen en ontwikkelden we met partners de waterbespaarplaat. Ook ontwikkelen we ‘toolkits’ met kleine oplossingen en geven we kinderen ‘knoppentraining’ om de bespaarknop op het toilet te gebruiken.

Piekverbruik

Mensen realiseren het zich niet, maar drinkwaterbedrijven moeten hun (zuiverings)installaties uitleggen om te kunnen leveren wat er op de hoogste verbruikspiek wordt gevraagd. Als er structureel kan worden bespaard bij seizoens- of dagpieken, is er dus minder water nodig. Maar wanneer kun je hierop rekenen? Een weerbarstig vraagstuk waarvoor de drinkwatersector oplossingen zoekt. Regentonnen of -zakken helpen niet bij langdurige droogte, maar je helpt wel stortbuien te verwerken. En als je het hele jaar door zo vaak mogelijk regenwater gebruikt voor de tuin, bespaar je een hoop drinkwater!

Tips voor zuinigere installaties van Techniek Nederland