Beheerploeg Berkheide aan het woord: beheervrijwilliger Maartje Nelemans, beeld: Ap Mos

Beheervrijwilliger Maartje Nelemans vertelt: De beheerploeg Berkheide bestaat uit zeven mensen, man en vrouw redelijk verdeeld. Wat doen we zoal, waarom, hoe ziet onze ochtend eruit, en waar werken we? Met beelden van Ap Mos.

"Iedere woensdagochtend rond een uur of acht kun je fietsers en een enkele auto tegenkomen vanaf Den Haag, Voorburg, Leiden, Leidschendam en Scheveningen, op weg naar Meijendel, gekleed in de karakteristieke Dunea-kleuren om als vrijwilliger beheerwerk te doen. De begeleider is dan al een uur eerder begonnen met koffie en theezetten, en de koekenvoorraad aan te vullen.

Na uren hard werken, fietsen of rijden ze weer rond een uur of één terug, moe, tevreden en een beetje zuchtend omdat het dan altijd wind tegen is...

Maartje beheervrijwilliger vrijwilligersnieuwsbrief

De beheerploeg Berkheide bestaat uit zeven mensen, man en vrouw redelijk verdeeld. Wat doen we zoal, waarom, hoe ziet onze ochtend eruit, en waar werken we?

Om met dat laatste te beginnen, we werken meestal in de buurt van Katwijk, maar dan wel in verschillende gebieden, afhankelijk van de werkzaamheden. Dunea zorgt dat er ter plekke een keet staat, zodat we altijd droog en eventueel warm (er is een kachel) koffie en thee kunnen drinken. We beginnen altijd met een bakkie, die onze begeleider, Chiel van Rijn, meeneemt. Met als extra attractie vele koeken, ook door Dunea verzorgd. Chiel legt uit wat we gaan doen die dag, en vooral ook waarom, heeft gereedschap geregeld, en dan kunnen we aan de slag. Met tussendoor een pauze werken we dan de rest van de ochtend, beetje afhankelijk van het weer en de klus. 

De werkzaamheden zijn zeer divers, een aantal komt ieder jaar terug, sommige klussen zijn eenmalig, of hoeven maar één keer in de zoveel jaar gedaan te worden.

Wat we ieder jaar doen is maaisel verzamelen, dat door mensen van Dunea is gemaaid, en op plekken leggen waar het afgevoerd kan worden. Kan best zwaar zijn, als er veel riet tussen zit, maar levert uiteindelijk veel kikkers op, ook boomkikkers. Dit werk is in de late herfst, op sommige stukken ook in de zomer.

Exoten verwijderen komt ook het hele jaar aan bod, denk hierbij vooral aan het verwijderen van abelenopslag en esdoorns. Deze boomsoorten horen niet thuis in het duingebied, en hebben de neiging om alle open ruimtes te overwoekeren. We verwijderen ze door van de grotere bomen zo’n vijf tot 10 cm bast rondom af te steken (ook wel ringen), zodat de boom doodgaat, en de kleinere exemplaren graven we uit.

Het openhouden van plekken in het duingebied doen we ook veelvuldig, door met name duindoornstruiken en boomopslag uit te graven en af te voeren. We hebben ook een paar nieuwe, kleine, open plekken gemaakt, waar zandverstuivingen weer vrij spel kunnen krijgen. Kwestie van alles weghalen en zorgen dat het zand de ruimte krijgt, rekening houdend met de overheersende windrichting.

Dit jaar hebben we als eenmalige actie kilometers hek inclusief draad weggehaald om het begrazingsgebied te vergroten voor de paarden en koeien.  

Paaltjes groen verven, onkruid weghalen bij parkeerplaatsen, ongewenste doorgangen afsluiten met duindoornstruiken, etc. etc., we zijn dus van alle markten thuis...

Wat dit werk zo leuk maakt, is niet alleen het feit, dat we als vrijwilliger op plekken komen waar je als gewone bezoeker niet mag komen, dat we uren in een fantastische omgeving zijn, met altijd wel kans op reeën, een vos, andere dieren en dat we lekker moe worden.  Het is ook dat we een hele leuke groep hebben, dat we echt nuttig werk doen, de resultaten kunnen zien in de loop van de jaren, en dat Chiel, van Dunea, een onuitputtelijke bron van informatie is over het gebied, de geschiedenis en wat er in de loop der jaren allemaal is gebeurd. Eventueel vult hij dat ‘s avonds nog aan met historische foto’s of kaarten, via de groepsapp. Dat alles maakt dat we iedere woensdagochtend fluitend naar ons ‘werk’ gaan."

Beeldmateriaal

Ap Mos heeft door het jaar heen de mooiste beelden geschoten. Bekijk hier de foto's 

Met vriendelijke groet,

Maartje Nelemans.