Onkruidverdelger nog steeds boosdoener
Nog te vaak worden hoge hoeveelheden bestrijdingsmiddelen aangetroffen in het grond- en oppervlaktewater, zo meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag. Met name glyfosaat, de werkzame stof in onkruidverdelgers, is nog steeds boosdoener. Betekent dit iets voor uw drinkwater?
Dunea laat continu metingen uitvoeren op waterkwaliteit, van bron tot kraan. Onze primaire bron voor drinkwater is de Afgedamde Maas, een zijtak van de rivier de Maas. “Wij meten bij ons innamepunt wel afbraakresten van het bestrijdingsmiddel Glyfosaat, maar niet problematisch.” vertelt Jaap Mos, procesmanager Bron tot Kraan bij Dunea. “Glyfosaat meten wij daar onder de signaleringswaarde* en na een lange en robuuste zuivering wordt het gewoon veilig drinkwater.”
Evengoed waardeert Dunea het signaal van het PBL. Mos: “We meten natuurlijk het liefste helemaal geen chemische stoffen in het water, of het nu komt uit de landbouw, de industrie of de achtertuin.”
De lage waarden in de Afgedamde Maas zijn mogelijk het resultaat van jarenlange samenwerking met boeren, tuinders, gemeenten en inwoners rond de bron. Nog steeds stimuleert de campagne #MijnBron om samen goed te zorgen voor de rivier, omwille van alle waarden en functies die een rivier heeft, waaronder de drinkwaterfunctie.
* De signaleringswaarde voor bestrijdingsmiddelen is 0,1 microgram per liter, dit is een zeer lage waarde, zodat een drinkwaterbedrijf altijd tijdig de inname kan stoppen of maatregelen nemen, zodat de veiligheid van het drinkwater blijft gewaarborgd.