Even opfrissen
De lente was in de voorgaande weken nog erg ver te zoeken. Deze week kwam daar verandering in. Opeens zat de lente in de lucht. Zo hoorden we de eerste vinken weer zingen en zagen wij veel spechten roffelen en roepen rondom bezoekerscentrum De Tapuit.
Hallo kerkuil-volgers!
De lente was in de voorgaande weken nog erg ver te zoeken. Deze week kwam daar verandering in. Opeens zat de lente in de lucht. Zo hoorden we de eerste vinken weer zingen en zagen wij veel spechten roffelen en roepen rondom bezoekerscentrum De Tapuit.Met de lente in aantocht maken ook de kerkuilen zich klaar voor een nieuw broedseizoen. Wij, duinwachter Bart en natuurvoorlichter Niek, zullen jullie dit jaar op de hoogte houden van het leven van de kerkuilen in onze nestkast. We proberen dat te doen met leuke weetjes en feitjes.
De camera’s werken dus en we zien de kerkuilen vooral slapen en rusten. Hopelijk sparen ze nu flink wat energie op. Die kunnen ze later in broedseizoen vast goed gebruiken. Voor nu geeft het ons mooi de tijd onze kennis over kerkuilen op te frissen. Want wat is die kerkuil nou eigenlijk voor een beest?
De Kerkuil
Van de in de duinen wonende uilen is de kerkuil de enige die graag huizen en stallen opzoekt om in te broeden. De meeste in Nederland broedende kerkuilen nestelen in opgehangen kasten, bovenin schuren en boerderijen. Ideaal als je juist graag de muizen eet die op bebouwing en mensen afkomen.De kerkuilen storen zich niet aan wat er overdag onder hen gebeurt. Ze slapen heel rustig bijna overal doorheen en gaan, als de meeste mensen al lang weer naar binnen zijn, in de schemering op jacht.Je herkent de kerkuil aan zijn lichte geelbruin gespikkelde buik en witte kop met grote donkere ogen. Als je goed kijkt lijkt het net alsof je een hartje ziet in de kop van de kerkuil. De rug en bovenzijde van de vleugels zijn wat grijzig en een stuk donkerder. Als de kerkuil vliegt vallen vooral de lichte onderkant van de vleugels op, waardoor hij vaak als een beetje spookachtig wordt omschreven. De kerkuil wordt ongeveer 33-39 cm lang en heeft een spanwijdte van 80-95 centimeter. De vrouwtjes zijn wat groter dan de mannetjes. Kun jij dat verschil op de webcam ook zien?
Wij zijn erg blij dat we ook dit jaar weer samen met jullie kunnen kijken naar de live beelden.Hopelijk gaan de kerkuilen zorgen voor mooie beelden en een leuk verhaal.
Wat verwacht jij?
Om alvast een beetje vooruit te kijken: Wanneer denken jullie dat het eerste ei wordt gelegd? De vorige twee seizoenen gebeurde dit op 14 en 31 maart. Laat je reactie achter op onze Facebook-pagina of reageer hieronder!
We spreken jullie snel weer,
Duinwachter Bart en natuurvoorlichter Niek