Duik in de wereld van de zuiveringstechnologie tijdens nieuwe podcastaflevering

24/7 kwalitatief en lekker drinkwater leveren is niet vanzelfsprekend. In de toekomst is er voor de groeiende bevolking meer (zoet) water en zuiveringscapaciteit nodig. Wat er bij dit proces allemaal komt kijken, vertellen drinkwatertechnologen Ton Knol en Suzanne van der Poel in de nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Dunea-150 jaar’.

Ton Knol vertelt tijdens de podcast uitgebreid zijn werk bij Dunea en over het ontwikkelen van de GOBAM-installatie in Bergambacht. De combinatie van ozon, UV en waterstofperixide en de natuurlijke zuivering van onze duinen is uniek in de wereld. Maar om tot deze combinatie te komen en zulke goede resultaten te krijgen zijn vele jaren van onderzoek en uitdaging vooraf gegaan. Hij kreeg een cruciale ingeving tijdens het drinken van een Duits biertje. Hoe dat zit, hoor je in de podcast.

Suzanne van der Poel is momenteel aan het onderzoeken of het Valkenburgse Meer een nieuwe drinkwaterbron kan worden voor Dunea. Het oppervlaktewater is van voldoende kwaliteit en is geschikt om drinkwater van te maken. Bovendien hoeft het water slechts over korte afstand getransporteerd te worden. Die afstand was in het begin van haar onderzoek nog een stuk lastiger te overbruggen. Samen met een collega ging zij in een storm in een roeiboot het Valkenburgse Meer op om water te halen. Gelukkig ligt er nu een leiding. Altijd al alles willen weten over membraanfiltratie er hoe het er van dichtbij uitziet? Kijk dan de podcast via YouTube

Postcastserie

De podcastserie ‘Dunea-150 jaar’ bestaat uit 6 afleveringen. Eerder kwam al de aflevering met directeur Wim Drossaert en oud-directielid Ad de Waal Malefijt online. In de rest van het jubileumjaar komt er iedere twee maanden een nieuwe podcast, waarin een gepensioneerde medewerker in gesprek gaat met een huidige medewerker van Dunea over de rijke geschiedenis van duin en water. 

 

Waar is de podcast te vinden?

Bekijk de podcast hieronder of op Spotify ofApple Podcast.