Einde webcamseizoen kerkuilen en slechtvalken: een terugblik

Jaarlijks zetten we tijdens het broedseizoen de webcams aan in de nestkasten in ons bezoekerscentrum De Tapuit en bovenin de watertoren in Scheveningen. Ook dit jaar vestigden zich daar een kerkuilen-koppeltje en een slechtvalken-paartje. Via onze live webcams hebben zij niet alleen hun dagelijkse leven én gezinsuitbreiding vanuit de nestkasten met ons gedeeld, maar ook de harten van duizenden mensen veroverd.

Het seizoen zit er weer op.
Vanaf 1 maart dit jaar konden we mee kijken in de nestkasten van onze slechtvalken en onze kerkuilen. En er is weer van alles gebeurd. 

Slechtvalken

Bij de slechtvalken zijn vier eieren gelegd. Het eerste ei was op 18 maart. Daarna volgde nog drie eieren, waarvan er één leeg was. Op vrijdag 17-05 zijn de 3 slechtvalken geringd. Tijdens het ringen worden de kuikens gewogen en gemeten en ook het geslacht bepaald. Het zijn 2 vrouwtjes en 1 man. Rond 1 juni was het eerste kuiken groot genoeg om de weide wereld in te vliegen. De andere twee volgende daarna snel. 

Voorgaande jaren

In 2018 was er een broedpoging met 3 eieren, maar mislukt in ei-fase.
In 2019, 2020 en 2021 zijn de vogels wel gezien in hun territorium maar geen nest in de kast. Mogelijk in de dakgoot van de watertoren. 
In 2022 ging het beter. Broedpoging met 4 jongen. Allemaal geringd. Helaas zijn 2 jongen in dat zelfde jaar dood terug gemeld (1 op pompstation Scheveningen zelf, 1 op Europoort (Rotterdam). Wat hiervan de oorzaak was, weten we niet. Treurig was het wel.
Vorig jaar, 2023, weer een broedpoging met 4 jongen. Ook allemaal weer geringd. Helaas ook hiervan 2 dood terug gemeld (1 in vogelasiel binnengebracht, 1 op de Maasvlakte Rotterdam).

Dit jaar hebben we 3 jongen geringd. Hopelijk redden deze 3 het wel allemaal en zorgen zij op hun beurt weer voor nageslacht. 

Kerkuilen

Zaterdag 23 maart werd het eerste ei geboren bij de Kerkuilen. Op 8 april was het 7e ei er. Van de 7 jongen hebben we er uiteindelijk 5 geringd. Twee hebben het helaas niet gered. Van de vijf jongen was er 1 vrouwtje, 3 mannetjes en van 1 konden we het geslacht nog niet zien. Nadat alle uiltjes begin augustus uit waren gevlogen, hebben we kunnen zien dat er een niet geringde uil in het nest zat. Wie het is weten we nog niet, maar hopelijk komen we daar volgend seizoen achter. 

Einde van het seizoen

Nu het broedseizoen op z’n einde loopt, zijn de webcams offline gezet. We zien jullie graag weer terug aan het begin van het volgende broedseizoen!