Dunea start renovatie- en natuurontwikkelproject in Berkheide

Dunea begint vanaf 19 augustus met de renovatie van waterwinningen en natuurontwikkeling in duingebied Berkheide bij Katwijk. Voor deze werkzaamheden wordt een veelgebruikt wandelpad tijdelijk afgesloten.

Dit project maakt deel uit van het Programma Berkheide, dat gericht is op het optimaliseren en uitbreiden van de waterwinning en het beschermen en ontwikkelen van de natuur.

Dunea gebruikt al 150 jaar duingebieden voor de productie van schoon drinkwater. Berkheide, een Natura2000-gebied, speelt hierin een belangrijke rol. Om de groeiende drinkwatervraag bij te houden, moet Berkheide jaarlijks 7 miljard liter extra drinkwater leveren. Sinds de start van het Programma Berkheide in 2019 zijn er al vijf projecten afgerond, goed voor een extra productie van 1,9 miljard liter drinkwater per jaar.

Wat gaat er dit werkseizoen gebeuren?
In augustus 2024 starten de voorbereidingen voor de renovatiewerkzaamheden, zoals het plaatsen van paddenschermen. Vanaf 1 september 2024 beginnen de daadwerkelijke werkzaamheden aan de twee waterwinningen.

Het eerste project is Winning 6.1, in het noordelijke deel van Berkheide. Deze winning wordt volledig gerenoveerd. Verouderde winputten en leidingen worden vernieuwd en oevers van infiltratieplassen worden aangepast. Tegelijkertijd voert Dunea natuurontwikkeling uit door niet-inheemse bomen te verwijderen en een nieuwe infiltratieplas aan te leggen zodat Staatsbosbeheer volgend jaar de duinvallei Bendel kan ontwikkelen tot vochtige duinvallei. Dit is een doelstelling uit het Natura2000-beheerplan van de provincie Zuid-Holland.

Een tweede belangrijk project dit seizoen is de renovatie van Winning 8, nabij Rijksdorp in Wassenaar. Deze winning wordt gerenoveerd om de capaciteit te vergroten. Na de werkzaamheden zal Winning 8 bijdragen aan 2,1 miljard liter extra water per jaar. Om de negatieve effecten van de veranderde grondwaterstand te beperken, worden twee nieuwe infiltratieplassen aangelegd.

Wat merkt de bezoeker van de werkzaamheden?
Tijdens de werkzaamheden is het werkgebied niet toegankelijk voor het publiek. Er kan werkverkeer en geluidshinder in de omgeving zijn. Sommige paden zijn tijdelijk afgesloten en er is een omleiding.

Voor meer informatie, kijkt u op Programma Berkheide (dunea.nl)