Nationaal Park Hollandse Duinen
Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) strekt zich uit van Hoek van Holland tot Hillegom en is veel meer dan alleen een natuurgebied. Het park is een mozaïek van duinen, bollenvelden, landgoederen, veenweiden en stedelijke gebieden. Deze unieke mix maakt Hollandse Duinen een van de meest soortenrijke regio’s van Nederland, met meer dan 7.000 plant- en diersoorten (link). Hier komen natuur, cultuur en recreatie samen. Samen met ruim 60 partners werkt Dunea samen met NPHD aan het versterken van dit bijzondere landschap en het verbinden van mens en natuur.

Geschiedenis van NPHD
NPHD werd in 2016 opgericht met het doel natuur, waterwinning, kustbescherming en cultureel erfgoed in de regio te beschermen. In 2018 werd het een officiële stichting, met Dunea, de provincie Zuid-Holland en Staatsbosbeheer als strategische partners. Sinds begin 2025 is NPHD officieel erkend als Nationaal Park. NPHD is niet alleen een natuurgebied, maar ook een netwerkorganisatie die projecten coördineert om de biodiversiteit en leefbaarheid in de regio te versterken. Nationaal Park Hollandse Duinen heeft begin 2025 officieel de status als Nationaal Park toegekend gekregen.
Ambities van NPHD
NPHD richt zich op het versterken van biodiversiteit, het beschermen van natuur en het verbeteren van de leefomgeving. Om bij een groeiende bevolking voldoende ruimte te behouden voor iedereen, is het nodig om extra natuur rondom de duinen te ontwikkelen. Nieuwe groene gebieden zorgen ervoor dat mensen de natuur kunnen blijven beleven zonder de kwetsbare delen van het duingebied extra te belasten.
Daarnaast werkt NPHD aan het verbinden van bestaande natuurgebieden, zodat planten en dieren zich gemakkelijker kunnen verspreiden en ecosystemen sterker worden. NPHD werkt samen met gemeenten, natuurorganisaties en bewoners om te laten zien hoe waardevol deze natuur is en hoe we er samen zorg voor kunnen dragen.

Dunea's rol en ambities
Natura 2000-gebieden kunnen niet worden beschermd zonder aandacht voor de omliggende gebieden. Dit was een belangrijke reden voor de oprichting van Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). Dunea was een van de initiatiefnemers en is de grootste natuurbeheerder binnen het park. Als partner zet Dunea zich in voor de ontwikkeling van bufferzones, het vergroten van bewustwording over de waarde van natuur en de noodzaak om deze te beschermen.Onze ambities reiken verder dan alleen natuurbehoud. We streven naar een leefbare regio waarin natuur, recreatie en drinkwaterproductie in balans zijn. Door samen te werken binnen NPHD dragen we bij aan een duurzame toekomst voor zowel natuur als mens.


Bufferzones: natuur dichtbij
Om ook bij een groeiende bevolking voldoende ruimte te bieden voor natuur en recreatie, ontwikkelen we samen met partners van Nationaal Park Hollandse Duinen nieuwe natuurgebieden buiten onze Natura 2000-gebieden. Door het ontwikkelen van deze groene bufferzones en maatregelen zoals zonering, toezicht en toegangsregels zorgen we ervoor dat de kwetsbare natuur wordt beschermd en de kwaliteit van het duinlandschap behouden blijft. Deze bufferzones creëren niet alleen nieuwe natuur dichtbij huis, maar versterken ook de biodiversiteit en verbinden bestaande natuurgebieden met elkaar.
Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Gemeente Den Haag en Dunea, die heeft geleid tot een gebiedsvisie voor regiopark Van Zee tot Zweth, aan de zuidkant van Den Haag. Hier worden concrete projecten uitgewerkt om de kwaliteit van natuur te verhogen en recreatiemogelijkheden te verbeteren voor inwoners van Den Haag en het Westland. In Katwijk is er een samenwerkingsovereenkomst tussen Dunea en de gemeente om de Mient Kooltuin te ontwikkelen. In dit project wordt nieuwe natuur aangelegd en aangesloten op bestaande gebieden, waardoor zowel natuur als recreatie wordt versterkt.
Met deze bufferzones werken we grensoverschrijdend samen aan een duurzame toekomst waarin natuur en recreatie in balans blijven.
Bewustwordingscampagnes
Om bezoekers bewust te maken van hun impact op natuur werkt Dunea samen met partners aan gedragscampagnes. Simpele acties, zoals op de paden blijven en honden aanlijnen, kunnen een groot verschil maken. In gebieden zoals Meijendel en Westduinpark zijn informatieve borden en banners geplaatst om bezoekers aan te zetten tot verantwoord gedrag. De resultaten zijn positief, met minder overtredingen en meer onderlinge aanspraak tussen bezoekers.
