Niemand keek er vroeger vreemd van op als drinkwater troebel was of eigenaardig rook. Soms bevatte het ook allerlei ziektekiemen en veroorzaakte het zelfs cholera en tyfus. Dit speelde met name in de steden waar de mensen het water uit de ernstig vervuilde grachten schepten of met een pomp uit de bodem haalden. In dat laatste geval kon het ook verontreinigd zijn. Dat kwam omdat een rioolstelsel op de meeste plaatsen ontbrak en uit de beer- en afvalputten volop viezigheid lekte.
Honderdvijftig jaar geleden (eind september 1874) slaagde het Duinwaterbedrijf van ‘s-Gravenhage erin om schoon en ongerept grondwater uit de duinen bij Scheveningen te halen, te filteren en te zuiveren.
Vanaf dat moment zijn we altijd blijven zoeken naar veilig en lekker drinkwater. Ook in de jaren dertig van de vorige eeuw was dit het geval. Toen begon duidelijk te worden dat het duingebied niet toereikend zou zijn om de onstuitbare bevolkingsgroei bij te benen.
De Lek en later de Afgedamde Maas boden als nieuwe en uiteindelijk belangrijkste bronnen uitkomst. Na een vertraging als gevolg van de Tweede Wereldoorlog is in 1955 bij Bergambacht een modern pomp- en zuiveringsstation geopend. Het rivierwater stroomt sindsdien over een afstand van 46 kilometer door immense buizen naar de duingebieden tussen Monster en Katwijk. Daar heeft de filtering en verdere verbetering plaats.
We treden in de duingebieden ook op als natuurbeheerder, koesteren en beschermen de flora en de fauna. Dit alles zodat de duinen zich als groene longen van Zuid-Holland en bron voor biodiversiteit kunnen handhaven. Voor zover de bescherming van duin en water dit toelaat, zetten wij ons tegelijkertijd in om wandelaars, fietsers en andere recreanten te laten zien hoe mooi en uniek dit gebied is. We moeten er zuinig op zijn.
In honderdvijftig jaar is er veel gebeurd. Waar we ooit begonnen met twintig Haagse straten leveren we nu drinkwater aan bijna 1,4 miljoen bewoners van zeventien gemeenten in de provincie Zuid-Holland. Door de groeiende bevolking moeten we opnieuw opzoek naar extra bronnen.
Het vereist veel onderzoek, al is het alleen al omdat tenminste één uitgangspunt nog altijd voorop staat: het drinkwater moet niet alleen altijd beschikbaar, maar ook veilig en lekker zijn.
Zo was het in 1874, zo is het nu en zo zal het blijven. Daar zorgen we voor.
1874
Duinwaterleiding van 's-Gravenhage (DWL) start met waterwinning in de duinen bij Scheveningen.
1878
Leidsche Duinwatermaatschappij (LDM) wint water uit de duinen bij Katwijk.
1887
Begin van duinwaterwinning bij Monster door de Delftsche Duinwaterleiding. Later overgenomen door de in 1922 opgerichte Westlandsche Drinkwatermaatschappij (WDM).
1940
LDM start als eerste bedrijf in Nederland met de infiltratie van boezemwater.
1955
In de duinen bij Scheveningen wordt water uit de rivier de Lek geïnfiltreerd.
1976
DWL start met infiltratie van Maaswater in de duinen bij Scheveningen gevolgd door de WDM (1983) en de LDM (1988).
1989
LDM wordt onderdeel van Energie- en Watervoorziening Rijnland (EWR).
1990
Het ontstaan van Duinwaterbedrijf Zuid-Holland uit de fusie tussen de DWL en de waterbedrijven De Vlietstreek en De Tien Gemeenten.
1993
WDM wordt onderdeel van Duinwaterbedrijf Zuid-Holland.
1996
Het waterproductiebedrijf van EWR wordt onderdeel van Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. Het gehele duingebied tussen Monster en Katwijk wordt geïnfiltreerd met water uit de Afgedamde Maas.
2009
Vanaf 1 juli gaat Duinwaterbedrijf Zuid-Holland verder onder de naam Dunea.