In Nederland komt het water zo schoon uit de kraan dat u het zonder zorgen kunt drinken. Gezamenlijk werken drinkwaterbedrijven en de overheid aan goed en veilig drinkwater.
Geen levensmiddel in ons land staat onder strengere controle dan drinkwater. In het Drinkwaterbesluit staat omschreven welke stoffen er wel en niet in het drinkwater mogen voorkomen, en in welke hoeveelheden (normen). Er worden verschillende normen onderscheiden, zoals gezondheidskundige, geur- en smaak-, bedrijfstechnische en voorzorgsnormen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) toetst of het drinkwater aan alle eisen voldoet en publiceert hierover.
Het Nederlandse drinkwater behoort tot de top van de wereld doordat het zo goed gezuiverd wordt. Dat betekent niet dat er geen andere stoffen inzitten. Drinkwater bevat mineralen, zouten, goede bacteriën en andere stoffen. Net als in de lucht en de bodem komen ook in het oppervlaktewater stoffen terecht van consument en industrie, land en tuinbouw. Sporen hiervan worden ook in drinkwater aangetroffen. Het gaat dan om minieme concentraties; veel zuiveren wij eruit. Zien we een overschrijding bij de bron aankomen, dan rapporteren we die aan Rijkswaterstaat en nemen we maatregelen. Zo houden we het drinkwater betrouwbaar.
Dunea publiceert elk kwartaal een overzicht van de belangrijkste stoffen in drinkwater.
Het drinkwater van Dunea voldoet aan alle strenge eisen die in Nederland voor kraanwater gelden. Toch treffen we tijdens onze kwaliteitscontroles van sommige stoffen wel spoortjes aan. Het gaat dan om minieme concentraties, ver onder de vastgestelde normen en de richtwaarden. Deze normen en richtwaarden worden meestal aangegeven in microgrammen per liter (µg/l); een microgram is een miljoenste gram. Van sommige stoffen meten we nanogrammen, dat zijn dus miljardsten van een gram.
PFAS (GenX behoort tot dezelfde stoffenfamilie) zijn stoffen die niet thuis horen in het milieu, maar wel overal voorkomen. Ze worden door sommige industrieën uitgestoten en in kleine hoeveelheden teruggevonden in voedsel, bodem, lucht en water. Ook in de bronnen die Dunea gebruikt voor het maken van drinkwater, komen PFAS voor. Uw drinkwater voldoet aan de zeer strenge eisen die hiervoor in Nederland gelden en is voor iedereen veilig om te drinken.