Betrouwbaar en lekker drinkwater

Hoe wordt uw drinkwater gemaakt?

Goed en betrouwbaar drinkwater produceren in harmonie met de natuur. Dat is waar Dunea zich dagelijks voor inzet. Bijna 1,4 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland kunnen 24 uur per dag rekenen op het water van Dunea. Maar hoe wordt drinkwater nou eigenlijk gemaakt?

Ontdek hier meer over uw drinkwater

Hoe wordt uw drinkwater gemaakt
Meten water door Het Waterlaboratorium

Waterkwaliteit en samenstelling

Waaruit bestaat drinkwater? En wat is de hardheid van het water? Het Nederlandse drinkwater behoort tot de top van de wereld doordat het zo goed gezuiverd wordt. Dat betekent niet dat er geen andere stoffen inzitten. Drinkwater bevat mineralen, zouten, goede bacteriën en andere stoffen. Net als in de lucht en de bodem komen ook in het oppervlaktewater stoffen terecht van consument en industrie, land en tuinbouw. Sporen hiervan worden ook in drinkwater aangetroffen. Het gaat dan om minieme concentraties; veel zuiveren wij eruit. Zien we een overschrijding bij de bron aankomen, dan rapporteren we die aan Rijkswaterstaat en nemen we maatregelen. Zo houden we het drinkwater betrouwbaar.

Meer over waterkwaliteit en samenstelling

Waterhardheid

De waterhardheid in ons leveringsgebied is 7,9 graden Duitse hardheid, oftewel 1,42 mmol per liter. Millimol is de officiële eenheid om de hardheid van water aan te duiden. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het kraanwater, hoe harder het water. Zachter water uit de kraan zorgt voor minder kalkaanslag en u heeft minder (af)wasmiddel nodig voor een effectief resultaat. Ook kunt u sommige apparaten instellen op de hardheid van het kraanwater, denk aan uw wasmachine, vaatwasser of koffieautomaat.

Lees meer over waterhardheid

Bronnen en strategie

De Afgedamde Maas - zijtak van rivier de Maas - is een uitstekende bron voor drinkwater. De rivier heeft hier een geringe stroming en een groot zelfreinigend vermogen. De Afgedamde Maas is ook voor anderen belangrijk. Daarom werken we samen met omgevingspartijen aan bronbescherming. De Afgedamde Maas is onze eerste bron, de Lek is onze tweede bron. Vanwege bevolkingsgroei, klimaatverandering en een veranderende omgeving, ontwikkelen wij nieuwe aanvullende bronnen en nieuwe zuiveringstechnieken. Dan zijn we ook straks goed voorbereid op eventuele verstoringen en geniet u altijd van water uit de kraan. 

Meer over onze bronnen en bronbescherming

Afgedamde Maas

Leidingen

Dunea is continu bezig met het vervangen en uitbreiden (nieuwbouw) van haar leidingen. Daarnaast verleggen wij onze leidingen voor andere partijen wanneer dit noodzakelijk is (reconstructie). Het leidingnet is te onderscheiden in vier typen leidingen: de rivierwatertransportleiding, de drinkwatertransportleiding, de hoofdleiding en de aansluitleiding.

Lees meer over ons leidingnet

Drinkwater voor de toekomst

Dunea heeft een maatschappelijke opgave: de bevolking in de regio groeit de komende jaren van bijna 1,3 naar richting 1,6 miljoen mensen in 2040 en iedereen heeft recht op drinkwater. We bereiken de grenzen van ons huidige systeem en door klimaatveranderingen nemen bovendien de verstoringen toe. 24/7 levering van drinkwater is daardoor niet meer vanzelfsprekend. 

Om in de toekomst ook nog te kunnen voldoen aan de vraag naar kraanwater en aan betrouwbare levering, is meer schoon zoet water nodig en meer zuiveringscapaciteit. Substantieel effect van waterbesparing en hergebruik duurt te lang en is te onzeker. Dunea heeft daarom een plan voor nu (tot 2030), straks (2030-2040) en later (2040 en verder).

Naar Programma Drinkwater voor de toekomst

Drinkwater voor de toekomst logo