Beleefbare natuur
De duinen van Dunea ontvangen jaarlijks 1 miljoen bezoekers, met name uit omliggende gemeenten, die komen om te genieten van de natuur. De balans tussen recreatie, natuurbehoud en waterwinning is al sinds de jaren zestig een belangrijk uitgangspunt voor Dunea. Met de groeiende vraag naar buitenrecreatie blijft deze balans leidend bij alle keuzes rondom recreatie.
Bezoekersmanagement
De groeiende vraag naar buitenrecreatie vraagt om een zorgvuldige balans tussen ruimte voor natuurbeleving enerzijds en rust voor zowel water als natuur anderzijds. In de vallei Meijendel ontvangen we het grootste aantal bezoekers, terwijl kwetsbare gebieden zoals Solleveld in Monster (met een maximum van 75 bezoekers per dag in het broedseizoen) en Kijfhoek/Bierlap in Meijendel juist rustiger blijven. Daarnaast werken we met partners in Nationaal Park Hollandse Duinen aan het ontwikkelen van extra natuur- en recreatiegebieden rondom Natura 2000-gebieden, om ook buiten deze kernen bezoekers te kunnen ontvangen.


Zonering
Zonering betekent dat een natuurgebied wordt ingedeeld op basis van functies en kwetsbaarheid, zodat natuur en recreatie in balans blijven. In het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide is een duidelijke zonering toegepast: ongeveer 65% van het gebied is afgesloten of alleen onder bepaalde voorwaarden toegankelijk. Recreatie wordt geconcentreerd in gebieden met een grotere draagkracht, zoals het bos rond bezoekerscentrum De Tapuit en de Ganzenhoek. Tegelijkertijd blijven kwetsbare natuurgebieden, zoals de Libellenvallei, de Loopert, de zeereep en grote delen van Berkheide, beperkt toegankelijk of volledig afgesloten. Dankzij deze aanpak kun je midden in het drukste deel van de Randstad genieten van Europese topnatuur.
Vanaf uitkijkpunten krijgen bezoekers de kans om de natuur te bewonderen zonder verstoring te veroorzaken. Door recreatieve voorzieningen slim te bundelen en zones met verschillende recreatieniveaus in te stellen, zorgen we voor een duurzame balans tussen natuur en natuurbeleving.

Educatie
Met voorzieningen zoals bezoekerscentrum De Tapuit, de Duincampus, excursies, gastlessen op scholen en het speelbos bieden we jong en oud de kans om spelenderwijs meer te leren over waterwinning en natuur. Door bezoekers bewust te maken van de waarde van het gebied, hoe bijzonder de duinen zijn, waarom natuur belangrijk is en hoe waterwinning hier op een verantwoorde manier plaatsvindt, dragen we samen bij aan de bescherming van de natuur. Zo zorgen we ervoor dat de natuur behouden blijft voor huidige en toekomstige generaties.

Toezicht
Onze duinwachters zijn de trotse gastvrouwen en -heren van de duinen. Ze verwelkomen bezoekers, delen hun kennis over de natuur en vertellen graag over de flora, fauna en bijzondere plekken in het gebied. Tegelijkertijd houden ze een oogje in het zeil om de natuur, waterwinning en cultuurhistorische waarden te beschermen. Met hun aanwezigheid zorgen ze ervoor dat iedereen kan genieten van deze bijzondere omgeving. Als het nodig is, grijpen ze in wanneer de toegangsvoorwaarden worden overtreden, want handhaving hoort ook bij hun werk. Dankzij hun aanwezigheid, zowel overdag als ’s avonds, blijven onze duinen veilig, mooi en toegankelijk voor iedereen. Benieuwd wat onze duinwachters allemaal meemaken op een dag? Neem een kijkje op ons Instagramkanaal!
Toegangsvoorwaarden
Om de natuur en waterwinning te beschermen, gelden duidelijke toegangsregels in onze duinen. Bezoekers wordt onder andere gevraagd om op de paden te blijven, honden aan te lijnen, onze grote grazers met rust te laten en sommige gebieden tijdens het broedseizoen te vermijden. Voor groepsuitjes, excursies of commerciële activiteiten is vooraf toestemming nodig (link naar form). Deze afspraken zorgen ervoor dat onze gebieden toegankelijk blijven voor bezoekers, zonder de natuur of waterwinning te verstoren.


Monitoring bezoekers
Om recreatie en natuur in balans te houden, monitort Dunea voortdurend de trends in bezoekersaantallen en -gedrag. De trendanalyse uit 2024 geeft inzicht in piekmomenten, weersinvloeden en de herkomst van bezoekers. Deze data helpt om waar nodig passende maatregelen te nemen en de natuur te beschermen en tegelijkertijd toegankelijk en beleefbaar te houden. Monitoring vormt een belangrijk onderdeel van ons bezoekersmanagement.
Meer recreatiemogelijkheden
De vraag naar natuurrecreatie groeit, en niet alles kan in de duinen worden opgevangen. Samen met partners in Nationaal Park Hollandse Duinen werkt Dunea aan meer natuur door de ontwikkeling van groene bufferzones rond de duinen. Deze gebieden bieden ruimte voor recreatie en ontlasten de duinen. Projecten zoals de Mient Kooltuin in Katwijk en Van Zee tot Zweth in Den Haag laten zien hoe natuur en recreatie hand in hand kunnen gaan. Zo zorgen we samen voor een groener en gezonder leefgebied voor mens en natuur.