Het verhaal van Judith
Met de schapen 'uit eten'
Ik ben Judith Prins, herderin van de damesgroep Grazend Populair. Dit zijn 45 Drentse heideschapen, het oudste ras van Nederland, een soort oerschapen. Aan het einde van de winter is hun vacht zo lang, dat je je afvraagt of ze wel pootjes hebben.
Deze schapen zijn van Dunea en wij nemen ze drie keer per week mee ‘uit eten’, om de openheid in het bos te behouden. Anders wordt het bos overwoekerd door bijvoorbeeld braamstruiken, duindoorns of de prunus. Ze vinden het heerlijk! Ze eten de takjes met de prikrichting mee, en hebben zo geen last van de stekels. We laten de kudde twee dagen in Meijendel grazen en een dag op de aangrenzende zeereep van Rijnland, ze worden die dag dan eigenlijk gedetacheerd. Ik doe dit met mijn man en een vrijwilliger. Ieder doet een dag.
Groot succes
Wij hadden eerste een eigen kudde in Monster en waren regelmatig in Solleveld. Daar zagen we een schaap van Dunea met prikkeldraad om haar lijf. De duinwachter vroeg ons om, samen met onze hond Joep, hem te helpen het schaap te vangen. Dat lukte en zo was het contact gelegd om te onderzoeken of we konden helpen om het gebied te beheren. Het zou alleen voor één zomer zijn, maar het was zo’n groot succes, voor zowel het gebied als de bezoekers ervan, dat we hier nu helemaal ingeburgerd zijn.
Eten voor duinbehoud
Een paar jaar geleden stond het hier helemaal vol met prunus. We hebben de schapen er drie keer kort na elkaar laten grazen en nu is het weer helemaal mooi open. Eten is hun taak, en ik geniet er ook van. Ik kom van alles tegen onderweg: een vos, een ree of leuke mensen voor een praatje. En je ziet de natuur veranderen waar je bij staat. Dat vind ik mooi.
Oerschapen weten wat goed is
Het bijzondere aan deze oerschapen is dat ze werkelijk van alles eten, maar wel precies weten wat giftig is. Sint-Janskruid is alleen giftig als het in bloei staat en precies dan eten ze eromheen. Maar als ze last hebben van wormen dan eten ze het juist wél, want dan zijn ze gelijk ontwormd. Handig toch? Eikels zijn ook niet goed voor ze, maar dan zijn het net kinderen in een snoepwinkel, en rennen ze van eik naar eik. Zolang ik de schapen zie en hoor smikkelen heb ik een goeie dag. In de ochtend laten we ze eten op de aangewezen plekken en als ze uitgegeten zijn, mogen ze in de middag naar de plekken die ze zelf leuk vinden, zoals het veldje met eikels waar we nu staan.
Ontbijten in het Monkeybos
In het Monkeybos laten we de dames in alle vroegte het gras opeten. Dan zijn er nog geen kinderen en worden ze niet afgeleid. Kort gras betekent minder teken. De kinderen kunnen daarna lekker gaan spelen. Inmiddels weten we precies waar begrazing nodig is. Dunea laat ons daar heel vrij in. Een werkdag is zeven uur. De veeverzorgers van Dunea nemen daarna de zorg voor de kudde weer op zich. Als het de hele dag stortregent kan een dag best lang zijn, maar over het algemeen is het continu genieten!
Op excursie met de schaapherder
Lijkt het je leuk om eens met Judith en de schapen mee op pad te gaan? Regelmatig organiseren we de excursie 'Op pad met de schaapherder', waarbij de herder(in) je in 1,5 á 2 uur meeneemt in dit prachtige beroep. De excursies zijn geschikt voor alle leeftijden. De route begint bij ons bezoekerscentrum 'De Tapuit' aan de Meijendelse Weg in Wassenaar.
Via de button hieronder kun je zien wanneer de volgende excursie wordt georganiseerd.
Over Dunea’s duingebieden
Onze duingebieden Berkheide, Solleveld en Meijendel zijn een belangrijke plek voor een grote verscheidenheid aan bloemen, planten, dieren en mensen. Deze gebieden maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Dunea beheert deze prachtige, kwetsbare, veerkrachtige natuur en beschermt de drinkwaterwinning. Dat doen we al bijna 150 jaar en dat doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers en (natuur)organisaties beschermen we onze gebieden met veel passie en plezier.