Het verhaal van Maartje
Fluitend naar werk
“Iedere woensdagochtend rond acht uur, kom je onderweg naar Meijendel fietsers en een enkele auto tegen, uit Den Haag, Voorburg, Leiden, Leidschendam, Scheveningen en Wassenaar. Ze zijn gekleed in de herkenbare Dunea-kleuren, om als vrijwilliger beheerwerk te doen. De begeleider is dan al een uur eerder begonnen met het zetten van koffie en thee, en het aanvullen van de koekenvoorraad.”
De beheerploeg van Berkheide bestaat uit negen mensen, vijf mannen en vier vrouwen, waaronder Maartje Nelemans. Ze vertelt over haar vrijwilligerswerk: “we werken meestal in de buurt van Katwijk, maar afhankelijk van de werkzaamheden variëren de locaties. Dunea zorgt ervoor dat er altijd een keet staat, waar we droog en eventueel warm kunnen pauzeren.”

Alles op rolletjes
De begeleider, Chiel van Rijn, zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. “Chiel brengt altijd het eerste kopje koffie/thee mee en ook de koeken zijn door Dunea verzorgd. Hij legt uit wat we die dag gaan doen, maar vooral ook waarom we het doen. Het is echt een onuitputtelijke bron van informatie”, vertelt Maartje. “Met het gereedschap dat hij geregeld heeft, kunnen we dan aan de slag.”
Variërende werkzaamheden
De werkzaamheden variëren van jaarlijks terugkerende klussen tot eenmalige taken. “Wat we elk jaar doen, is maaisel verzamelen. Dunea heeft het gemaaid, en wij zorgen ervoor dat het op de juiste plekken wordt gelegd, zodat het afgevoerd kan worden. Dat kan best zwaar zijn als er veel riet tussen zit, maar het levert uiteindelijk veel kikkers op, ook boomkikkers!” zegt Maartje met enthousiasme. “Dit werk doen we meestal in de late herfst, soms ook in de zomer.”
Exoten weghalen
Een andere terugkerende taak is het verwijderen van exoten, zoals abelen en esdoorns. “Die bomen horen niet in het duingebied en overwoekeren de open plekken. We verwijderen ze door de grotere exemplaren te ‘ringen’, wat inhoudt dat we de bast rondom de stam weghalen, zodat de boom sterft. De kleinere bomen graven we uit. Zo geven we de duineigen natuur weer kans”, legt Maartje uit.
“En we houden de open plekken in het duingebied open door met name duindoornstruiken uit te graven en af te voeren. We hebben zelfs een paar nieuwe kleine open plekken gemaakt, waar zandverstuivingen weer vrij spel kunnen krijgen. Alles moet weggehaald worden, zodat het zand de ruimte krijgt om te bewegen, rekening houdend met de overheersende windrichting."

Grote en kleine klussen
Dit jaar stond er een bijzondere klus op de planning: “we hebben kilometers hekwerk en draad verwijderd om het begrazingsgebied voor de paarden en koeien uit te breiden. Dat was een eenmalige actie, maar wel heel belangrijk voor het gebied.”
Daarnaast zijn er ook kleinere klussen, zoals het groen verven van paaltjes, het verwijderen van onkruid bij parkeerplaatsen en het afsluiten van ongewenste doorgangen met duindoornstruiken. “We zijn echt van alle markten thuis!” aldus Maartje.
Bijzondere ervaring
Wat dit werk zo bijzonder maakt, is niet alleen de bijdrage die de vrijwilligers leveren, maar ook de bijzondere ervaring die ze opdoen. “We komen op plekken waar je als gewone bezoeker niet mag komen. We werken in een fantastische omgeving, met altijd kans om reeën, een vos of andere dieren te zien. En natuurlijk worden we lekker moe, maar het is ook echt heel gezellig. We hebben een leuke groep en het werk is nuttig. Je ziet de resultaten door de jaren heen”, zegt Maartje. “En Chiel is altijd bereid om ons meer te vertellen over het gebied, de geschiedenis en alles wat er in de loop der jaren is gebeurd. Soms stuurt hij zelfs historische foto’s of kaarten via de groepsapp.”
“Dat alles maakt dat we iedere woensdagochtend fluitend naar ons werk gaan,” sluit Maartje af.
De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Ap Mos.
Over Dunea's duingebieden
Onze duingebieden Berkheide, Solleveld en Meijendel zijn een belangrijke plek voor een grote verscheidenheid aan bloemen, planten, dieren en mensen. Deze gebieden maken deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Dunea beheert deze prachtige, kwetsbare, veerkrachtige natuur en beschermt de drinkwaterwinning. Dat doen we al bijna 150 jaar en dat doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers en (natuur)organisaties beschermen we onze gebieden met veel passie en plezier.