Winnaar 50-literhuis ondernemers challenge test regenwatertoilet op The Green Village
Eind vorig jaar won Pim Wijnakker met zijn uitvinding de eerste prijs bij de 50-literhuis ondernemers challenge. Hij mocht zijn regenwatertoilet een jaar lang testen in één van de bewoonde huizen van fieldlab The Green Village. Inmiddels is het toilet een paar maanden in gebruik en wordt dit nieuwe en duurzame product verder onderzocht en geoptimaliseerd. Waar staat de winnaar nu en wat zijn zijn drijfveren?
Het idee voor het regenwatertoilet kwam voort uit de wens om te besparen en moet haalbaar zijn voor (bijna) iedereen, aldus Pim Wijnakker: “Ik vind het erg zonde dat het toilet wordt doorgespoeld met drinkwater terwijl dit niet nodig is. We kunnen hiermee echt flink besparen op het verbruik van water. Maar het is niet alleen een duurzame besparing, dit scheelt ook op je waterrekening. Daarnaast is het regenwatertoilet door het ontwerp ook zeer geschikt voor mensen die geen tuin hebben waar ze een regenton kwijt kunnen of een kruipruimte waar je regenwater kunt opvangen.”
Stortbakken aan het plafond
De naam geeft het natuurlijk al een beetje weg maar nog even kort hoe het werkt: “Voor het regenwatertoilet bevestigen we een extra stortbak aan het plafond van het toilet of badkamer. Dit kun je helemaal wegwerken met een verlaagd stukje plafond. Hier wordt het regenwater via de regenpijp in opgevangen. Het toilet wordt eerst met dit water doorgespoeld en als deze stortbak leeg is, schakelt dit systeem zonder elektra automatisch over op drinkwater. Je kunt meerdere regenwaterreservoirs als legoblokken aan elkaar bevestigen en zo nog meer regenwater opvangen", legt Pim uit.
Testen en rekenen
Een van de belangrijke vervolgstappen is het in kaart brengen van het echte besparingspotentieel. En dat is nog niet zo eenvoudig, want hoe bereken je de daadwerkelijke waterbesparing van het toilet als het afhankelijk is van iets grilligs als regen? Om dat uit te zoeken heeft Pim de hulp ingeschakeld van een masterstudent. Hij gaat hem helpen met de juiste rekenmethode voor zijn product. Ondertussen wordt het regenwatertoilet getest: “In principe is het product vrijwel af maar we gebruiken deze periode op The Green Village om het nog verder te verbeteren. Zo ontdekten we een vervelend druppelend geluid wanneer de stortbak met regenwater leeg was. Ook zijn we aan het kijken hoe we met behulp van filters de gelige kleur van het regenwater uit het water kunnen krijgen”, aldus Pim.
Zakelijke markt
Het regenwatertoilet is nog niet in reguliere sanitairwinkels te verkrijgen maar je kunt het wel al bestellen. “Er zijn nu twee varianten, een standaardmodel en een model dat helemaal naar wens op maat te maken is. Deze kunnen al bij mij besteld worden. Op dit moment zijn er ongeveer 10 toiletten gemaakt en dat moeten er natuurlijk nog veel meer worden!” Pim richt zich daarom ook op de zakelijke markt, bijvoorbeeld op vakantieparken waar het watergebruik inbegrepen is.
Legio mogelijkheden
De techniek achter het regenwatertoilet is nu alleen nog geschikt voor het doorspoelen van het toilet maar Pim ziet in de toekomst ook andere mogelijkheden: “Je kunt het regenwater dat je op deze manier opvangt ook gebruiken voor de wasmachine. Je zou het in theorie zelfs tot drinkwater kunnen zuiveren. De juiste prijs-kwaliteitverhouding wordt dan nog wel een flinke uitdaging, maar daar houd ik wel van!”
Meer informatie
- Meer over de 50-literhuis challenge
- Meer over de 50-literhuis coalitie
- Neem voor meer informatie contact op met Annemarie Breet, programma coördinator Bewust & duurzaam watergebruik