Nationale Kraanwaterdag: drinkwaterbesparing en waterbewustzijn op school en de bso

Vandaag doen ruim 200.000 kinderen op basisscholen en bso’s in heel Nederland mee aan de vijfde editie van Nationale Kraanwaterdag. Een dag die in het teken staat van kraanwater als gezonde dorstlesser én meer waterbewustzijn. Deze dag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt landelijk georganiseerd. Binnen ons leveringsgebied is Nationale Kraanwaterdag 2024 feestelijk van start gegaan op basisschool De Witte School in Noordwijk.

Drinkwaterverbruik naar 100 liter 

Waterbesparing is een belangrijk thema dit jaar. Het Rijk heeft als doel gesteld dat in 2035, als de basisschoolkinderen van nu zelf (jong)volwassenen zijn, het drinkwaterverbruik per persoon wordt teruggebracht naar 100 liter per dag. Nu is dat gemiddeld nog zo’n 130 liter. Daarvan wordt per dag ruim 40% gebruikt om te douchen en zo’n 30% voor toiletgebruik. Slechts 18% van het dagelijkse drinkwaterverbruik wordt gebruikt voor consumptie of het bereiden van eten. Iets korter douchen en de kleine knop gebruiken voor de kleine boodschap heeft dus grote impact op het drinkwaterverbruik per persoon per dag.

Kinderen hebben belangrijke rol bij waterbesparing

Volgens onderzoek van het CBS douchen kinderen van 0 tot 15 jaar gemiddeld 7,8 minuten per dag, dit is langer dan volwassenen. Ook gebruiken kinderen minder vaak de kleine knop van de wc dan volwassenen. “Deze cijfers laten zien dat kinderen een belangrijke rol kunnen spelen bij waterbesparing. We moeten hen dus blijvend betrekken bij het stimuleren van bewust en duurzaam watergebruik. Daarom is het ook zo goed dat ook dit jaar weer veel kinderen meedoen aan Nationale Kraanwaterdag!”, aldus Wim Drossaert, directeur Dunea.

Feestelijke regionale opening in Noordwijk

Nationale Kraanwaterdag 2024 ging vanochtend landelijk van start op basisschool Yn de Mande op Schiermonnikoog. Regionaal is Nationale Kraanwaterdag 2024 feestelijk van start gegaan op basisschool De Witte School in Noordwijk. De leerlingen zijn bij aankomst ontvangen door Tia Vogelaar, directeur van de school, Dennis Salman, wethouder van Noordwijk en onze directeur Wim Drossaert. Daarna is het speciaal voor Nationale Kraanwaterdag ontwikkelde Kraanwaterdaglied gezongen en hebben ze een gastles van onze collega’s gekregen. Binnen ons leveringsgebied doen dit jaar 15.000 kinderen mee met Nationale Kraanwaterdag.

Over Nationale Kraanwaterdag 

Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.

Meer over ons educatieprogramma