Provincie steunt regionale drinkwateropgave Dunea

Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea en de provincie Zuid-Holland hebben afspraken gemaakt over voldoende drinkwater voor de periode tot 2030 én erna. Het Actieplan Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen moet met lokale en regionale maatregelen een drinkwatertekort in de regio voorkomen. Dunea is erg blij met deze bestuurlijke steun.

De afspraken in het Actieplan zijn het resultaat van gesprekken tussen Dunea en de verantwoordelijke gedeputeerden Jeannette Baljeu (Water) en Berend Potjer (Natuur). Water en ruimte beschikbaar maken voor de productie van drinkwater is urgent. Een RIVM-rapport uit 2023 bevestigt deze urgentie. De grenzen van de productiecapaciteit zijn in zicht, terwijl de toekomstige vraag naar drinkwater hard groeit: in 2030 wonen er naar verwachting 137.000 meer mensen in Dunea’s leveringsgebied. Ook klimaatverandering, met langere perioden van droogte en hitte, laat de vraag naar drinkwater stijgen, maar beperkt ook de beschikbaarheid. Bestaande reserves kunnen dan niet toereikend zijn.

“Wij zijn heel blij met deze bestuurlijke steun van de provincie,” verklaart Wim Drossaert, directeur van Dunea. “De afgelopen jaren hebben we vaak aandacht gevraagd voor onze uitdaging en nu voelen we ons ook echt gehoord. Ik heb veel bewondering voor de moed en het doorzettingsvermogen van het college van provincie Zuid Holland om echt concrete acties te benoemen. Een potentieel drinkwatertekort door complexe en tijdrovende vergunningverlening voor uitbreidingen is een probleem dat in meerdere provincies speelt. Nu de noodzakelijke afspraken op papier staan, is uiteraard ook actie en daadkracht nodig van alle betrokken partijen. We hebben die vergunningen zo snel mogelijk nodig om de komende jaren serieuze problemen in de drinkwaterlevering, vergelijkbaar met de situatie van de netbeheerders, te voorkomen.”

Afspraken Actieplan
In het Actieplan is afgesproken dat Dunea en de provincie zich samen inspannen om het proces van vergunningverlening te versnellen en te verbeteren. Dit is randvoorwaardelijk voor voldoende drinkwater in de regio op korte termijn. Daarnaast is vanaf 2030 een nieuwe, aanvullende bron voor drinkwater nodig. De partijen zetten zich samen in om tijdig ruimte voor drinkwater in de regio te verkrijgen, bescherming van een nieuwe bron voor drinkwater én beleid voor afvoer van een nieuwe reststroom bij drinkwaterproductie (vanwege de toepassing van de zuiveringstechniek membraanfiltratie). Voor de langere termijn zetten de provincie en Dunea in om blijvend samen op te trekken voor de toekomst van het drinkwater, op herijking van de drinkwaterstrategie in de provincie Zuid-Holland, het doorzetten op waterbesparing en het borgen van de drinkwateropgave in andere ruimtelijke ontwikkelingen en beleidstrajecten. Waar nodig of noodzakelijk verwachten Dunea en de provincie ook actie van de Rijksoverheid.

De afspraken in het Actieplan helpen Dunea om haar strategische programma Drinkwater voor de Toekomst te realiseren en drinkwaterlevering robuust en toekomstbestendig te maken.

Meer informatie
Nieuwsbericht provincie Zuid-Holland (10-7-2024)
Actieplan beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2030 – Provincie en Dunea
Nieuwsbericht RIVM (3-4-2023)
Strategisch programma Dunea ‘Drinkwater voor de Toekomst’