Te veel bestrijdingsmiddelen in de Maas

Dunea neemt tijdelijk water in uit de Lek voor de productie van drinkwater. Reden hiervoor is de hoge concentraties bestrijdingsmiddelen die sinds deze week worden gemeten op de Maas. De innamestop aan de Afgedamde Maas biedt ruimte voor onderhoudswerkzaamheden en zal maximaal drie weken duren.

Het zijn met name fungiciden die de drinkwaterbedrijven langs de Maas in verhoogde mate meten. Dit is te verklaren door het natte weer van de afgelopen tijd. Agrarische bedrijven proberen te voorkomen dat schimmel vat krijgt op hun gewassen en gebruiken daarvoor schimmelbestrijdingsmiddelen. Doordat het zo veel heeft geregend is dat extra snel uitgespoeld naar het oppervlaktewater en is er extra veel van gebruikt.

Door even geen Maaswater in te nemen, voorkomen we dat de vervuiling op de Maas heel ver de dode rivierarm van de Afgedamde Maas opkomt, waar het vervolgens lang kan verblijven. Maar elk nadeel heeft een voordeel. De tijdelijke stop vergemakkelijkt laswerkzaamheden aan zinkers bij Vuren in het kader van het Deltaprogramma. Ook stelt het ons in staat om één van de eerste zuiveringsstappen, de microzeven die vooral zoetwatermosselen tegenhouden, even goed te reinigen.

De gebeurtenis bevestigt de noodzaak voor betere bescherming van drinkwaterbronnen tegen bestrijdingsmiddelen en vervuilingen uit industrie en huishoudens. De Kaderrichtlijn water (KRW) beoogt dit. En uiteraard zijn we blij met de gekozen strategie om de Lek verder uit te bouwen als tweede bron als onderdeel van het bredere programma Drinkwater voor de Toekomst.