Update Trendanalyse bezoekers Meijendel 2024

De resultaten van de ‘update Trendanalyse Meijendel’ zijn beschikbaar, waarin cijfers met betrekking tot bezoekersaantallen en mobiliteit in 2022 en 2023 worden belicht.

Deze analyse is een vervolg op het rapport uit 2022 en biedt waardevolle inzichten in het aantal bezoekers van Meijendel, de vervoersmiddelen waarmee het gebied bereikt wordt en piekmomenten wat betreft parkeren en op de fietspaden. Daarnaast bieden de cijfers inzicht in de herkomst van bezoekers met de auto. 

De cijfers laten zien dat het aantal bezoekers met bijna 10% is afgenomen in vergelijking met 2021. Opvallend is dat het aandeel fietsers toeneemt ten opzichte van het aantal auto's.

Bezoekersmanagement is al decennialang een aandachtspunt voor Dunea. Het concentreren van bezoekers op bepaalde plekken en het ontzien van andere gebieden (zoneren) spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van negatieve impact, net als het stimuleren van verantwoord gedrag van bezoekers (zoals op de paden blijven en de hond aan de lijn). Uit de natuur- en recreatieprofielenkaart die eerder dit jaar werd gepubliceerd bleek al dat de recreatieve zonering van de duingebieden goed in lijn lijkt te zijn met de natuur die kwetsbaar is voor recreatie en prioritaire habitats (habitattypen die gevaar lopen te verdwijnen).  

Lees hier het volledige rapport.