Duurzaam douchen
Besparen onder de douche
Douchen is heerlijk genieten van warm water en nog schoon worden ook. Maar een douchebeurt gebruikt al gauw 70 liter water dat eerst moet worden opgewarmd. Als je op de tijd let of minder vaak doucht bespaar je water, energie en het geld dat water en energie kost. Duurzaam én goedkoper dus!
Wist je dat...
- Bijna 43% van je watergebruik in huis op gaat aan douchen?
- Ruim 20% van je energieverbruik op gaat aan warm water voor badkamer en keuken?
- Je, afhankelijk van het type douche, tussen de 44 en 80 liter water gebruikt per douchebeurt?
Dat moet minder kunnen, toch? Wij zetten onze tips voor je op een rij!
Tip 1: douche max. 5 minuten óf #douche1liedje
Veel mensen zijn korter of minder vaak gaan douchen sinds de energieprijzen zo zijn gestegen. Als je dagelijks 8 minuten doucht en je brengt dat terug tot 5, dan scheelt dat €150,- per jaar aan energie en water. Dat is ook goed voor het klimaat, want minder water zuiveren, opwarmen en dan weer zuiveren, betekent minder uitstoot van CO2. Dat geeft een goed gevoel, maar kan het leuker, met meer comfort?
Jazeker! De tijd in de gaten te houden, is vaak een uitdaging onder de douche. Daarom adviseren wij een lekker muziekje op te zetten. Kies een nummer onder de 5 minuten en probeer je douchetijd binnen de duur van dat nummer te houden. Zo gebruik je muziek als douche-timer. Eens proberen? Op Spotify hebben we leuke waternummers van max. 5 minuten verzameld: de playlist heet ‘Douchen met Dunea’.
Tip 2: een waterbesparende douchekop
Moeite met korter douchen of wil je juist meer besparen? Check of je een waterbesparende douchekop hebt. Dit is heel gebruikelijk, maar nog niet iedereen heeft hem thuis. Volgens Milieu Centraal bespaar je al snel € 40,- per jaar door een waterbesparende douchekop te installeren.
Heb ik er één? Hoe herken ik een waterbesparende douchekop?
Een douchekop is waterbesparend als er minder dan 7,2 liter per minuut doorheen stroomt. Soms staat dit in kleine letters aangegeven op de douchekop. Zo niet, dan kun je dit eenvoudig zelf meten:
- Neem een maatbeker van een halve liter en een stopwatch (bijvoorbeeld de stopwatch van je telefoon).
- Zet de douche vol open en laat het water in de maatbeker stromen.
- Start de stopwatch zodra je de maatbeker onder de waterstraal houdt.
- Stroomt de maatbeker binnen 4 seconden over, dan is het géén waterbesparende douche.
Hoe werkt het?
Er zijn verschillende typen douchekoppen die water besparen. Meestal zorgt een doorstroombegrenzer ervoor dat er minder water door de douchekop stroomt. Vaak wordt er lucht aan de waterstraal toegevoegd, zodat je geen comfort verliest. Zelfs regendouches kunnen waterbesparend zijn.
Ik wil er één!
Elke bouwmarkt heeft ze. Deze douchekoppen zijn gegarandeerd waterbesparend: bekijk de lijst van Milieu Centraal.
Bewust en duurzaam watergebruik
Duurzaam douchen is natuurlijk niet de enige manier om minder water te gebruiken. Ben je benieuwd hoe je ook op andere plekken in en om het huis bewust en duurzaam met water kunt omgaan? Klik dan op de button hieronder.