Buiten de duinen

Onze duinen behoren tot de top van de Nederlandse natuurgebieden. Midden in het drukste deel van het land heeft de natuur de ruimte om zich te ontwikkelen. Sta je in de duinen, dan is het soms moeilijk voor te stellen dat enkele kilometers verderop honderdduizenden mensen wonen en werken. Toch staat de natuur in de duinen niet op zichzelf. Soorten en natuurlijke processen gaan over de grenzen van het beschermde gebied heen en zijn afhankelijk van hun omgeving.

Luchtfoto zandmotor bij Solleveld

De zee en de kust

Een zilvermeeuw zweeft vanaf zee naar de duinen, op zoek naar een rustplek. In het stuivende zand van de zeereep staat de blauwe zeedistel stevig in de wind. De duinen en de zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wind voert zand en zout vanaf de kust de duinen in. Dit natuurlijke proces houdt het oprukken van begroeiing tegen en zorgt voor open, dynamische leefgebieden waar planten en dieren zich kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd vormen de duinen onze natuurlijke bescherming tegen de zee en zijn ze onze natuurlijke kustverdediging. Het is daarom belangrijk dat het beheer van de kust de verbinding tussen zee en duin in stand houdt. Alleen als zand en zout onze duingebieden blijven bereiken, kunnen de duinen hun unieke karakter behouden en ons blijven beschermen tegen de zee.

Voorbij de binnenduinrand

Ons 2400 hectare grote duingebied staat in verbinding met de omliggende natuur. Veel planten en dieren hebben om te overleven een groter leefgebied nodig dan alleen de duinen. Bossen en bomen in de directe omgeving van de duinen bieden extra ruimte voor soorten die leven in de bossen aan de rand van het duin. Ecologische zones langs sloten, rivieren, landbouwgebieden en stedelijke gebieden, maken het voor planten en dieren mogelijk zich te verspreiden. Natuur is ook belangrijk voor mensen. Bufferzones rondom de duinen bieden meer ruimte voor recreatie. Samen met partners van Nationaal Park Hollandse Duinen werken we hier aan. Zo houden we een gezonde balans tussen natuur en recreatie, nu en in de toekomst.

Afbeelding sloot en polder
Afbeelding skyline Den Haag

De stad

Ook in de stad bruist het van leven. Natuurvriendelijke tuinen, parken en grachten bieden leefruimte aan veel planten en dieren. Gevarieerd groen trekt insecten aan, die op hun beurt een voedselbron vormen voor vogels en andere dieren. Naast een gezonde leefomgeving voor mensen vergroten deze groene zones het leefgebied voor soorten uit de duinen. Onze regio staat echter voor grote uitdagingen, zoals woningbouw, klimaatadaptatie en mobiliteit. Maar deze opgaven bieden ook kansen. Door natuur te integreren in stedelijke ontwikkelingen kunnen we versnippering tegengaan en de natuur juist versterken. Denk aan natuurinclusief bouwen, groene infrastructuur en oplossingen voor wateropvang, die zowel de stad als de natuur ten goede komen. 

Onze bron

Dunea voert voorgezuiverd rivierwater aan naar de duinen om de zoetwaterbel aan te vullen, om hier uiteindelijk drinkwater van te maken. Deze bronnen, zoals de Afgedamde Maas, liggen in waardevolle natuurgebieden die deel uitmaken van hetzelfde netwerk als de duinen. Rond innamepunten en productielocaties, zoals in Bergambacht en Brakel, vind je bloemrijke graslanden en bossen die samen een thuis bieden aan soorten uit het rivierlandschap. Deze gebieden maken deels deel uit van Natura 2000 en het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en spelen een belangrijke rol in de balans tussen natuur en waterwinning

Afbeelding Afgedamde Maas Brakel