Biodiversiteit in de duinen

De duinen behoren tot een van de meest biodiverse gebieden van Nederland. 66 procent van de Nederlandse plantensoorten leeft hier, dankzij de grote variatie aan leefgebieden zoals graslanden, open zand, natte duinvalleien, struwelen en bossen. Deze unieke leefgebieden komen bijna nergens anders in Europa voor en zijn van grote waarde voor zowel Nederland als Europa. Daarom maken ze deel uit van Natura 2000, een groot netwerk van beschermde natuur. 

De duinen zijn niet alleen belangrijk voor de natuur. Ze beschermen ons tegen de zee, zorgen voor drinkwater en bieden ruimte om te ontspannen. Dunea beheert 2420 hectare duinen in tussen Monster en Katwijk. 

Meijendel

Een uniek duinlandschap

Een duinhagedis schiet weg in het gras, terwijl een ree vanaf een duintop met haar grote bruine ogen de omgeving bekijkt. In de duinen van Berkheide, Meijendel en Solleveld voelen veel planten en dieren zich thuis. Het landschap is enorm gevarieerd: van hoge duinen en droge zandvlaktes tot vochtige duinvalleien. Kalkrijke en kalkarme bodems, zonrijke duinhellingen en schaduwrijke plekken wisselen elkaar af. Achter ieder duin schuilt weer een andere wereld, vol kansen voor bijzondere plan- en diersoorten.

Lees meer

Afbeelding stuivende duinen

Natuurlijke processen

In een stuifkuil lopen de sporen van een vos. Libellen scheren heen en weer over een kwelplasje. De duinen zijn levende landschappen, voortdurend in beweging. Verstuiving van zand zorgt voor dynamiek en houdt de duinen gezond. Deze natuurlijke processen maken de duinen veerkrachtig. Zo blijven ze essentieel voor het behoud van natuur, een rijke biodiversiteit, waterwinning en bescherming tegen de zee. 

Lees meer

Afbeelding productielocatie Monster

Buiten de duinen

Een familie wilde zwanen vertrekt vanuit een infiltratieplas, onderweg naar een weiland in de buurt om te grazen. Een bont zandoogje dwarrelt vanuit de duinen een nabijgelegen groene woonwijk in. Mensen uit omliggende steden en dorpen komen naar de duinen om van de natuur te genieten. De duinen vormen samen met zee, polder en stad een groter ecosysteem. Zonder een gezonde omgeving waar natuur en een schoon milieu de ruimte krijgen, kan ook de natuur in de duinen niet floreren.  

Lees meer

Afbeelding vos en konijn

Onze inwoners

Onze duinen liggen midden in de Randstad; het meest dichtbevolkte deel van Nederland. De duinen beslaan slechts twee procent van het landoppervlak, maar 66 procent van alle Nederlandse plantensoorten komt hier voor. De duinen zijn een belangrijk leefgebied voor flora, fauna én mensen. Omringd door steden vormen ze een onmisbare bron van biodiversiteit. Ontdek welke planten en dieren onze duinen zo bijzonder maken.

Lees meer

Nieuws

/-/media/images/nieuws/kerkuilen/kerkuil-en-slechtvalk-website-mobiel.png

Nestcams kerkuilen en slechtvalken live

Het broedseizoen is begonnen en dat is voor ons het moment om de nestcams in ons bezoekerscentrum De Tapuit en bovenin de watertoren in Scheveningen...

Lees meer over Nestcams kerkuilen en slechtvalken live

/-/media/images/duinen/solleveld-mobiel-website.png

Werkzaamheden Solleveld succesvol afgerond

In ons duingebied Solleveld is afgelopen werkseizoen hard gewerkt aan de renovatie van 43 winputten. Daarnaast zijn plaspeilmeters...

Lees meer over Werkzaamheden Solleveld succesvol afgerond

/-/media/zhplg-header.jpeg

Provincie investeert in toekomstbestendige natuur rondom Berkheide

Provincie Zuid-Holland investeert ruim 8 miljoen euro in de ontwikkeling van toekomstbestendige natuur in Mient Kooltuin en de Noordrand van Wassenaar...

Lees meer over Provincie investeert in toekomstbestendige natuur rondom Berkheide