Onze inwoners
Onze duingebieden behoren tot de meest gevarieerde en soortenrijke landschappen van Nederland. Sommige soorten leven hier al eeuwen, andere zijn recent verschenen. Er zijn zelfs planten en dieren die zich gespecialiseerd hebben om in de unieke open duinnatuur te (over)leven zoals het duinviooltje, de blauwvleugelsprinkhaan, duinparelmoervlinder, tapuit en strandzandloopkever. Sommige exoten zoals de Amerikaanse Vogelkers zijn ongewenst en worden actief beheerd, terwijl sommige vogels de duinen gebruiken als tijdelijke rustplek of om te overwinteren. Een fascinerend en divers gezelschap dus.

Planten en struiken
De duinen bieden een thuis aan veel bijzondere planten en struiken. Soorten zoals helmgras en duindoorn zijn goed aangepast aan het zand en de wind. Deze planten zijn belangrijk bij het vasthouden van zand en het creëren van leefgebieden voor andere soorten. In vochtige duinvalleien groeien zeldzame soorten, zoals parnassia en moeraswespenorchis.

Bomen
Hoewel bomen minder vaak voorkomen in de open duinen, zijn ze in sommige delen van het landschap onmisbaar. Soorten zoals zomereik en grove den groeien in de binnenduinen en bieden schaduw, beschutting en voedsel voor vogels en andere dieren. Bomen dragen bij aan de diversiteit van het duinlandschap.

Mossen
Mos is een kleine groene plant met sporen. De duinen zijn een belangrijk leefgebied voor mossen. Kalkarme delen van de duinen zijn favoriet bij soorten zoals het duinsterretje, terwijl kalkrijke duingronden andere soorten aantrekken. Mossen spelen een grote rol in de waterhuishouding en helpen zand vast te houden.

Korstmossen
Korstmossen zijn schimmels en als je ze van dichtbij bekijkt, lijken het prachtige kleine kunstwerkjes. Ze komen veel voor in droge, schrale duingebieden en groeien vaak op zand, stenen of zelfs dood hout. De duinen herbergen zeldzame soorten, zoals verschillende soorten rendiermossen en bekermossen, die profiteren van de unieke omstandigheden in het landschap.

Paddenstoelen
De duinen zijn een hotspot voor bijzondere paddenstoelen, vooral in de herfst. Soorten zoals de duinveldridderzwam en de zandvlekplaat vinden hier hun ideale leefomgeving. Paddenstoelen spelen een belangrijke rol in het afbreken van organisch materiaal en het verrijken van de bodem.

Algen
Algen komen niet alleen in water voor, maar ook op vochtige bodems in de duinen. Ze vormen de basis van de voedselketen en zorgen voor zuurstofproductie. In tijdelijke poelen in de duinvalleien kunnen unieke soorten voorkomen.

Insecten
Insecten zijn een belangrijke groep in de duinen. Van zandbijen die nestelen in open zand tot graafwespen en kevers: de duinen bieden een grote variatie aan leefomgevingen. Veel insecten spelen een rol in bestuiving en het afbreken van organisch materiaal.

Vlinders
De duinen zijn een thuis voor veel vlindersoorten, waaronder de bijzondere duinparelmoervlinder en kleine vuurvlinder. Open zandige gebieden en bloemrijke duinvalleien zijn de ideale combinatie voor deze soorten, die sterk afhankelijk zijn van het behoud van hun habitat.

Libellen
In de natte duinvalleien zijn libellen zoals de grote keizerlibel en de vuurlibel te vinden. Deze insecten zijn afhankelijk van schoon water dat in onze duinen genoeg te vinden is, en vinden in de duinen een perfecte plek om zich voort te planten.

Ongewervelden
Regenwormen, spinnen en slakken zijn overal in de duinen te vinden. Spinsoorten zoals de duinwolfspin jagen op insecten in het zand, terwijl slakken zoals de duindoornslak zich voeden met planten. Ze spelen een belangrijke rol in het duinecosysteem.

Vogels
De duinen zijn een belangrijk leefgebied voor vogels. Soorten zoals de nachtegaal en boomleeuwerik broeden hier, terwijl trekvogels zoals kramsvogel en velduil de duinen gebruiken als rustplaats. Sommige vogels overwinteren hier of komen specifiek voor de insecten en bessen.

Zoogdieren
De duinen zijn het thuis van zoogdieren zoals de vos, het konijn en de ree. Vooral konijnen spelen een grote rol in het duinlandschap. Door hun gegraaf bevorderen ze verstuiving in het duin. Helaas hebben konijnenpopulaties de afgelopen decennia te lijden gehad onder ziektes en is de populatie sterk afgenomen.

Reptielen en amfibieën
In de duinen komen zes soorten amfibieën en één reptiel voor: de zandhagedis. Deze beschermde hagedis legt haar eieren ondiep in het zand, waar de zon de temperatuur regelt voor de ontwikkeling van de jongen. In de natte delen van de duinen leven amfibieën zoals de kamsalamander, rugstreeppad en de gewone pad.

Grazers
Grazers zijn de groene collega’s van Dunea. Zonder hen zouden de open, zandige duinen veranderen in dichte graslanden, struikgewas en bos, wat leidt tot een verlies aan biodiversiteit. Om de duinen open te houden en soortenrijke graslanden te behouden, zet Dunea schapen, runderen en paarden in. Zolang de konijnenpopulaties laag blijven, wordt de begrazing flexibel afgestemd op het landschap.

Mensen
Rustzoekers, gezinnen en onze gepassioneerde collega’s komen samen in de duinen. Bezoekers dragen bij aan het behoud van de natuur door verantwoord gedrag, zoals op de paden blijven en honden aanlijnen. Ondertussen werken onze collega’s dagelijks aan het vinden van de balans tussen natuurbeheer en waterwinning, zodat dit bijzondere gebied behouden blijft voor de toekomst.